Så kommer du åt andra länders Netflixutbud med hjälp av ett VPN

Få ut mer av ditt Netflixabonnemang genom att använda dig av ett VPN. Vi har testat fem VPN-tjänster som fungerar med Netflix - här får du reda på vilken som är bäst.

Skriven av: Netflixguiden 7 september, 2022

I Sverige har vi enbart tillgång till en bråkdel av Netflix globala katalog på över 15 000 titlar och i många länder finns filmer och serier som aldrig kommer att synas hos oss. Hur ofta har man inte läst om någon spännande film bara för att upptäcka att den bara finns på Netflix i USA? Det här beror på något som kallas geoblockering och det leder till att utbudet skiljer sig mycket åt beroende på vart i världen man befinner sig. Men visste du att du enkelt kan få tillgång till andra länders utbud och på så sätt kan klämma ut mer ur ditt Netflixabonnemang?

Det finns ett lätt sätt att byta sitt land på Netflix och "låsa upp" utbudet och det är att använda sig av en VPN-tjänst. Här går vi igenom steg för steg hur det går till och vilka VPN-tjänster som fungerar bäst med just Netflix.

Vad är geoblockering?

De flesta har nog råkat på detta i någon form utan att känna till termen. När man försöker titta på t.ex. SVT Play på utlandsresan får man ofta meddelandet att innehållet enbart är tillgängligt i Sverige och att detta beror på licensiering och innehållsrättigheter. Netflix jobbar på samma sätt: de köper loss rättigheterna till sina titlar specifikt med tillstånd att sända dem på en viss marknad. I varje land där Netflix finns har de tecknat separata avtal, vilket innebär att katalogerna ser annorlunda ut beroende på vart i världen man surfar ifrån. I Sverige har vi t.ex. väldigt många fler svenska filmer och serier än vad som finns om man tittar på Netflix från Turkiet eller USA - ganska logiskt egentligen.

Hur fungerar en VPN-tjänst?

Ett VPN är en app man installerar på sin dator, telefon eller surfplatta som gör det möjligt att göra en "virtuell resa" och byta det land ens Internettrafik ser ut att komma ifrån. Rent tekniskt funkar det genom att VPN-tjänsterna har servrar runt om i världen och att man med hjälp av appen styr trafiken som går från ens dator genom dessa servrar innan den når slutdestinationen. I det här fallet är destinationen Netflix men det skulle lika gärna kunna vara någon annan streamingtjänst som SVT Play, Disney Plus eller HBO Max. Streamingtjänsten ser inte dig och din dator som avsändare, de ser VPN-servern och "luras" på så sätt att tro att du befinner dig i ett annat land.

Är du hemma i soffan i Sverige kan du alltså genom VPN-appen välja att byta land till t.ex. USA, surfa in på Netflix och då få ett helt annat, mycket större utbud.

Ett klick på kartan för att byta land. Smidigt med app från NordVPN.

Finns det en gratis VPN-tjänst som fungerar med Netflix?

Det finns VPN-tjänster som är gratis men tyvärr fungerar ingen av dessa med just Netflix. Anledningen är att Netflix är väldigt duktiga på att blockera VPN-företagens servrar, då de inte vill att man ska titta på andra länders utbud. VPN-företagen startar då upp nya servrar som Netflix upptäcker efter ett tag och så går det runt. Att ha dessa servrar igång kostar pengar och därför måste företagen som vill kunna tillhandahålla en pålitlig tjänst ta betalt.

Lyckligtvis är kostnaden för oss som slutkund inte särskilt hög. Ett VPN som fungerar med Netflix kostar från ungefär en tjuga i månaden om man tecknar sig för ett längre abonnemang (se t.ex. Surfshark VPN; extern länk). I gengäld mer än dubblar man utbudet på sitt Netflixkonto och som bonus får man också att VPN:et även går att använda med andra streamingtjänster som HBO, Viaplay, Disney Plus, SVT Play, Hulu, BBC osv.

"Vi har problem att ansluta till Netflix. Försök igen senare eller prova en annan nätverksanslutning"

Tillfälligt avbrott med VPN som blockeras av Netflix

De bästa VPN-tjänsterna som fungerar med Netflix

Det finns ett par VPN-tjänster vars namn ofta återkommer då det talas om VPN som fungerar med Netflix. Dessa företag jobbar aktivt med att kringgå Netflix blockering och deras kundtjänst hjälper gärna till om man skulle ha problem med att komma igång.

De fem vi tittar närmare på här är Surfshark, NordVPN, ExpressVPN, PrivateVPN samt CyberGhost. Alla dessa fungerar med Netflix och nedan jämför vi pris, hastighet och hur många länders Netflixkatalog de faktiskt ger oss tillgång till. Värt att nämna är också att alla har minst 30 dagars prövotid så att man kan prova riskfritt och få pengarna tillbaka om man inte tycker tjänsten är tillräckligt bra.

Surfshark (hemsida)

Redaktionens val: det bästa VPN:et för Netflix. Låser upp 30 länders kataloger till ett pris som är bland de lägsta av våra testade VPN-tjänster.

Låser upp Netflix i: Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, Finland, Frankrike, Grekland, Hongkong, Indien, Israel, Italien, Japan, Kanada, Mexiko, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Turkiet, Tyskland, USA

Surfshark är i våra ögon det mest prisvärda alternativet och det vi personligen hade valt om vi bara kunde välja en av tjänsterna i testet.

Månadskostnaden om man väljer ett längre abonnemang är väldigt överkomlig, runt 20 kr, och för de pengarna får man tillgång till över 30 länders Netflixkataloger. I praktiken innebär detta att Surfshark låser upp mer eller mindre allt som finns på Netflix globalt. Av de testade VPN-tjänsterna är det bara ExpressVPN som ger tillgång till lika många länders Netflixutbud, dock till ett mycket högre pris.

Den största skillnaden mot t.ex. PrivateVPN, som är marginellt billigare, är att Surfshark inkluderar fler länder i Europa. Detta gör dem mer relevanta för oss som bor i Sverige då det antagligen är mer sannolikt att något vi vill se finns på Netflix i Tyskland än på Netflix i Vietnam.

Appar och klienter finns till alla de mest populära plattformarna, inklusive browser extensions för Chrome, Firefox och Edge med vars hjälp man snabbt kan koppla upp sig mot VPN:t direkt från webbläsaren. Hastigheten är bra och räcker mer än väl för att kunna strömma i 4k, ladda ner filer eller vad man än vill göra.

Vill man sätta upp VPN-tjänsten på sin smarta TV så gör man det via en en lösning Surfshark kallar för "Smart DNS". Detta ställer man in direkt via Surfsharks hemsida och gör att man kan komma åt blockerade tjänster även på devices där man inte kan installera en VPN-app.

En annan sak vi verkligen gillar, och som saknas hos andra VPN, är att man kan strömma på ett obegränsat antal skärmar samtidigt. Vill man dela tjänsten med sina familjemedlemmar funkar detta alltså utmärkt.

---

Pris: från ca 20 kr per månad (se prisalternativ här). Registrerar du dig via någon av länkarna på den här sidan får du två månader extra gratis.
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Antal uppkopplade samtidigt: obegränsat antal samtidiga uppkopplingar

ExpressVPN (hemsida)

Ett riktigt premiumalternativ som låser upp de flesta Netflixkataloger och som i princip alltid fungerar. Pris från ca 68kr i månaden om man väljer ett årsabonnemang.

Låser upp Netflix i: Jämförbart med Surfshark. ExpressVPN går inte ut med en officiell lista men när vi provat har de allra flesta länderna fungerat bra.

Vi kan börja med att skriva att ExpressVPN är det dyraste VPN:et bland dem vi rekommenderar. Tecknar man ett månadsabonnemang är priset jämförbart med övriga tjänster men vid längre abonnemangstider lämnar de inte lika bra rabatt och deras billigaste alternativ landar då på ungefär 68 kronor i månaden. Detta är högt om man jämför med de 20 kronor som Surfshark tar i månadsavgift om man skriver upp sig för 2 år.

För de pengarna får man dock med ExpressVPN en riktigt bra VPN-tjänst som låser upp i princip alla streamingtjänster och som mer eller mindre alltid fungerar. Det sistnämnda kan vara värt att betona, för Netflix arbetar som vi tidigare nämnt aktivt med att försöka blocka VPN-företagen från att komma åt deras innehåll. Det innebär att man ibland kommer starta Netflix med sitt VPN bara för att upptäcka att det inte går att streama. ExpressVPN är det VPN där detta hänt minst antal gånger för oss, oavsett vilket lands katalog vi försökt komma åt.

Mängden tillgängliga servrar är det som är den stora fördelen med ExpressVPN. De kan låsa upp de flesta Netflix-länderna men går tyvärr inte ut med en lista över exakt vilka som ska fungera (när vi testade fungerade de flesta vi provade). Antagligen ändras denna lista dagligen då Netflix blockerar servrar och företaget startar upp nya.

Kundtjänsten svarade snabbt på frågor och apparna var väldigt enkla att använda. Rekommenderas för den som streamar mycket, med flera streamingtjänster och som vill minimera antalet tillfällen då VPN-tjänsten blockeras.

---

Pris: från ca 68 kr per månad (se prisalternativ här; med vår länk får du 3 månader extra gratis när du tecknar ett årsabonnemang).
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Antal uppkopplade samtidigt: 5 enheter

NordVPN (hemsida)

Ett välkänt företag med ett stabilt alternativ i mellanklassen som lämpar sig bra om man streamar mindre länders lokala tjänster. Pris från ca 32 kronor i månaden.

Låser upp Netflix i: Australien, Brasilien, Finland, Frankrike, Indien, Italien, Japan, KO, Kanada, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Tyskland, USA

NordVPN utgör någon sorts egen mellanklass här i testet. De nämns ofta i samma veva som ExpressVPN då de är ett av de största och mest välkända VPN-bolagen. De låser dock inte upp lika många kataloger som varken Surfshark eller ExpressVPN. Deras priser är något högre än de billigaste alternativen men märkbart lägre än det dyraste.

Här får man tillgång till en bra mix av Netflix-länder och de är en av få tjänster genom vilken man kan titta på t.ex. finska Netflix. Vill man få tillgång till det globala utbudet även på andra streamingtjänster har de väldigt många servrar att välja bland (fler än de mindre VPN-tjänsterna).

Hastigheterna är höga, apparna lätta att använda och deras support svarar snabbt.

Sammanfattningsvis upplever vi det som att NordVPN är ungefär lika pålitliga som Surfshark vid Netflixanvändande med något färre upplåsta kataloger, vilket gör att de inte hamnar lika högt upp på vår lista. Tittar vi bortom Netflix har de fungerat riktigt bra för oss med andra länders lokala streamingtjänster. Ett konkret exempel har varit Formel 1 där NordVPN varit bättre på att låsa upp ServusTV (Österrike) än Surfshark.

---

Pris: från ca 32 kr per månad (se prisalternativ här).
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Antal uppkopplade samtidigt: 6 enheter

PrivateVPN (hemsida)

Svenskt bolag som tillhör de billigaste VPN-tjänsterna för Netflix. Låser upp 25 länders kataloger.

Låser upp Netflix i: Argentina, Australien, Brasilien, Chile, Colombia, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Indien, Indonesien, Israel, Japan, Kanada, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Ryssland, Singapore, Storbritannien, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Turkiet, USA, Ukraina, Vietnam

PrivateVPN är ett svenskt bolag som funnits sedan 2009. Deras kunder finns dock inte bara i Sverige utan de har sedan starten vuxit och blivit ganska stora även i resten av världen.

Prismässigt toppar de vår lista som den billigaste VPN-tjänsten som fungerar med Netflix, om än marginellt. De kostar lite mindre än Surfshark månadsvis samtidigt som de ger tillgång till ungefär samma mängd kataloger. Som vi nämner ovan täcker dock Surfshark fler kataloger inom Europa vilket kan vara en fördel om man t.ex. vill se tyska, franska eller italienska produktioner.

I testet fungerade Netflix utan problem, vi streamade med högsta upplösningen utan något hackande, och hastighetsmässigt märkte vi vid övrig surf knappt någon skillnad mot att köra utan VPN.

För oss är Surfshark ett något bättre val med tanke på att de ger tillgång till ett större utbud Netflixkataloger men vi tycker ändå att PrivateVPN är ett starkt alternativ då priset är så attraktivt.

---

Pris: från ca 20 kr per månad (se prisalternativ här).
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Antal uppkopplade samtidigt: 6 enheter

CyberGhost (hemsida)

Ett bra budgetalternativ med den mest användarvänliga appen. Låser enbart upp de sex största Netflixkatalogerna.

Låser upp Netflix i: Frankrike, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland, USA

CyberGhost är lite av en bubblare då de är den billigaste tjänsten om man väljer ett längre abonnemang, samtidigt som de tyvärr inte ger tillgång till lika många länders Netflixkataloger som övriga VPN i det här testet. De kataloger man får är dock de viktigaste länderna med det största och mest relevanta utbudet så med tanke på det låga priset får man mycket för pengarna.

En annan anledning till att vi har valt att ha med CyberGhost är för att deras app har en smidig flik kallad "For Streaming" där de listar servrarna man ska koppla upp sig på för att få tillgång till olika streamingtjänster. Där syns inte bara servrarna för Netflix utan även andra länders lokala tjänster och det är faktiskt en riktigt bra funktion vi önskar att andra VPN kunde titta på och ta efter.

Deras fokus ligger annars på hög anonymitet och de riktar sig därför till dem som laddar ner, både legalt och illegalt. De sparar inga loggar över det man gör under tiden man är uppkopplad och lämnar inte heller ut någon information om myndigheter skulle fråga.

Ett sista plus är att de har 45 dagars prövotid, så man har lite längre tid på sig att utvärdera.

---

Pris: från ca 20 kr per månad (se prisalternativ här).
Prövotid (öppet köp): 45 dagar
Antal uppkopplade samtidigt: 7 enheter

Bra att känna till när man använder ett VPN med Netflix

Ovanstående borde ge en bra bild av skillnaderna mellan de mest populära och pålitliga VPN-tjänsterna som fungerar med Netflix. Det finns dock ett par saker man bör känna till så att man inte blir besviken när man väl registrerat sig: 

 • Ingen av VPN-tjänsterna som finns på marknaden ger oss tillgång till hela Netflix globala katalog på en och samma gång. Gemensamt för alla är dock att de låser upp de mest populära länderna med bäst utbud (USA, Storbritannien, Japan, Tyskland osv) och därför ger oss tillgång till det vi faktiskt vill se.
 • Iom att Netflix försöker blockera VPN-tjänsterna kan det ibland bli så att servern man försöker koppla upp sig emot för stunden är blockerad. Det kan då vara bra att ta kontakt med VPN-tjänstens kundtjänst och få hjälp att hitta en annan server som de vet fungerar. Föredrar du att göra detta på svenska är PrivateVPN ett bra alternativ, då det är ett svenskt bolag med svensktalande personal.
 • Inte allt kommer finnas tillgängligt med svenska undertexter. Många titlar på japanska Netflix är inte översatta. Att kunna byta ljudspråk till svenska på t.ex. barnfilmer kan man inte heller alltid förvänta sig, tyvärr.

Sammanfattningsvis...

Självklart vore det enklast om Netflix gjorde alla filmer och serier tillgängliga överallt, men tyvärr ser det inte ut så idag. Just nu är det bästa sättet att få ut mer av sitt Netflixabonnemang att använda sig av en VPN-tjänst. Man får på lagligt vis tillgång till mångdubbelt fler titlar till en väldigt låg kostnad. Helt klart värt investeringen, enligt oss.

Är du osäker på om ett VPN är rätt för dig? Testa! Det går alltid att prova under 30 dagar för att se vad som passar en bäst och få pengarna tillbaka om man ångrar sig eller vill byta.

Hur du kan prova ett VPN för Netflix gratis i 30 dagar

Vi hoppas att du fått lite mer insyn i hur enkelt det är att för väldigt små pengar rejält öka mängden filmer och serier man kan se med sitt nuvarande Netflixabonnemang.

Om du fortfarande känner dig osäker rekommenderar vi helt enkelt att du provar, det går att göra både risk- och kostnadsfritt. Alla VPN vi skrivit om i den här artikeln erbjuder minst 30 dagars öppet köp - testa och kommer du under den tiden fram till att det inte är något för dig, säg upp tjänsten och få pengarna tillbaka.

Klicka här för att prova Surfshark i 30 dagar

Klicka här för att prova PrivateVPN i 30 dagar

Klicka här för att prova NordVPN i 30 dagar

Klicka här för att prova ExpressVPN i 30 dagar

Klicka här för att prova CyberGhost i 45 dagar

Vanliga frågor och svar om VPN-tjänster och Netflix

 • Vilken VPN-tjänst funkar bäst med Netflix?

  De allra flesta VPN blockeras av Netflix och fungerar inte alls. Netflixguiden har dock testat ett antal VPN-tjänster som låser upp Netflix och den som fungerat bäst för oss och får utmärkelsen Redaktionens val är Surfshark.
 • Varför skiljer sig Netflix utbud mellan olika länder?

  Kort sagt handlar det om upphovsrätt och licensiering. Netflix måste betala för "sändningsrätten" för varje titel och det skulle inte löna sig för dem att ha hela katalogen tillgänglig i alla länder. Utbudet mellan länderna skiljer sig därför ganska kraftigt åt, speciellt om man tittar på lokala produktioner.
 • Är det olagligt att använda ett VPN?

  Nej, det enda en VPN-tjänst gör är att vara en mellanhand mellan trafiken som går från din dator till Internettjänsten du vill använda (som Netflix). Det står var och en fritt att använda sig av ett VPN, många arbetsplatser har dem t.ex. för att låta sina anställda jobba hemifrån, och det finns ingen lag som säger att man inte får gå runt blockeringar av den typen som Netflix använder.

Vill du få veckans Netflixnyheter direkt till din epost?

Vi sammanställer veckovis de bästa nyheterna i Netflix utbud och mailar det till dig. Adressen delar vi inte med någon annan.