Så kommer du åt andra länders Netflixutbud med hjälp av ett VPN

Skriven av Netflixguiden
Senast uppdaterad: 15 oktober 2021

I Sverige har vi bara tillgång till en bråkdel av Netflix globala katalog på över 15 000 titlar och i många andra länder finns filmer och serier som aldrig kommer att synas hos oss. Hur ofta har man inte läst om någon spännande film bara för att upptäcka att den enbart finns på Netflix i USA? Det beror på något som kallas för geoblockering och det leder till att utbudet skiljer sig mycket åt beroende på vart i världen man befinner sig. Men visste du att du kan få tillgång till andra länders utbud och på så sätt klämma ut mer ur ditt Netflixabonnemang?

Det finns ett enkelt sätt att byta sitt land på Netflix och "låsa upp" utbudet och det är att använda sig av en VPN-tjänst. Här går vi igenom steg för steg hur det går till och vilka VPN-tjänster som fungerar bäst med Netflix.

Snabbfakta: VPN som fungerar med Netflix

Billigast: Surfshark, PrivateVPN, CyberGhost

Snabbast: NordVPN, ExpressVPN

Svensk support: PrivateVPN

Fokus på anonymitet: CyberGhost

Bäst för Netflix: Surfshark

Vad är geoblockering?

De flesta har nog stött på detta i någon form utan att känna till termen. När man försöker titta på t.ex. SVT Play på utlandsresan får man ofta meddelandet att innehållet enbart är tillgängligt i Sverige och att detta beror på licensiering och innehållsrättigheter. Netflix jobbar på samma sätt: de köper loss rättigheterna till sina titlar specifikt med tillstånd att sända dem på en viss marknad. I varje land där Netflix finns har de tecknat unika avtal, vilket innebär att katalogerna ser annorlunda ut beroende på vart i världen man surfar ifrån. I Sverige har vi väldigt många fler svenska filmer och serier än vad som finns om man tittar på Netflix från Turkiet eller USA - ganska logiskt egentligen.

Hur kommer ett VPN in i bilden?

Ett VPN är en app man installerar på sin dator, telefon eller surfplatta som gör det möjligt att göra en "virtuell resa" och byta det land som ens Internettrafik ser ut att komma ifrån. Rent tekniskt funkar det genom att VPN-tjänsterna har servrar på olika platser runt om i världen och att man med hjälp av appen styr trafiken som går från ens dator genom dessa innan den når slutdestinationen, i det här fallet Netflix, SVT Play eller någon annan streamingtjänst. Streamingtjänsten ser inte dig och din dator som avsändare utan VPN-servern, och luras på så sätt att tro att du befinner dig i ett annat land.

Är du hemma i Sverige kan du alltså i VPN-appen välja att byta land till t.ex. USA, surfa in på Netflix och då få ett helt annat, mycket större, utbud.

Ett klick på kartan för att byta land. Smidigt med app från NordVPN.

Kostar det något att använda sig av en VPN-tjänst?

Det finns VPN-tjänster som är gratis men tyvärr fungerar ingen av dessa med just Netflix. Anledningen är att Netflix är duktiga på att blockera VPN-företagens servrar när de märker att för många använder sig av dem. VPN-företagen startar då upp nya servrar som Netflix upptäcker efter ett tag och så går det runt. Att ha dessa servrar igång kostar pengar och därför måste företagen ta betalt.

Lyckligtvis är kostnaden för oss som slutkund inte särskilt hög. Ett VPN som fungerar med Netflix kostar från ungefär en tjuga i månaden om man tecknar sig för ett längre abonnemang (se t.ex. Surfshark VPN; extern länk). I gengäld mer än dubblar man utbudet på sitt Netflixkonto och som bonus får man också att VPN:et även går att använda med andra streamingtjänster (HBO, Viaplay, SVT Play, Hulu, BBC osv).

Vilken VPN-tjänst ska jag välja?

De flesta VPN-tjänster blockeras av Netflix så det går tyvärr inte bara att googla på "VPN" och välja första bästa. Det finns dock ett par vars namn ofta återkommer då det talas om VPN som faktiskt fungerar. Dessa företag jobbar aktivt med att kringgå Netflix blockering och deras kundtjänst hjälper gärna till om man skulle ha problem med att komma igång.

De fem vi tittar närmare på är Surfshark, NordVPN, ExpressVPN, PrivateVPN samt CyberGhost. Alla dessa fungerar med Netflix och nedan jämför vi pris, hastighet och hur många Netflixländer de faktiskt ger oss tillgång till. Värt att nämna är också att alla har minst 30 dagars prövotid, så att man alltså kan prova och få pengarna tillbaka om man inte tycker tjänsten är bra.

Surfshark (hemsida)

Ger tillgång till 31 länders kataloger: USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Norge, Australien, Japan, Sydkorea, Polen, Kanada, Turkiet, Singapore, Sverige, Spanien, Filippinerna, Nederländerna, Portugal, Taiwan, Indien, Brasilien, Belgien, Israel, Chile, Colombia, Grekland, Schweiz, Hong Kong, Argentina, Finland, Mexiko

Surfshark är i våra ögon ett av de mest prisvärda alternativen och det vi personligen hade valt om vi bara kunde välja en av tjänsterna vi testat. Månadskostnaden om man väljer ett längre abonnemang är väldigt överkomlig och för de pengarna får man tillgång till 31 länders Netflixkataloger.

Den stora skillnaden mot t.ex. PrivateVPN som kostar ungefär samma, är att Surfshark inkluderar fler länder i Europa. Detta gör dem mer relevanta för oss som bor i Sverige då det antagligen är mer sannolikt att något vi vill se finns på tyska Netflix än på Netflix i Vietnam. PrivateVPN har dock bra täckning utanför Europa och de har även support på svenska.

Hastigheten är bra och räcker mer än väl för att kunna strömma 4k utan problem, ladda ner filer eller vad man än vill göra.

En annan sak vi verkligen gillar är att man kan strömma på ett obegränsat antal skärmar samtidigt. Vill man t.ex. dela VPN-tjänsten med sina familjemedlemmar funkar detta alltså utmärkt.

Det är ju inte alltid man vill titta på sin tablet och vill du sätta upp Surfshark på din Smart TV så har de en lösning dom kallar Smart DNS. Detta gör att man kan komma åt blockerade tjänster även på devices där man inte kan installera en VPN-app.

Antal uppkopplade samtidigt: obegränsat antal samtidiga uppkopplingar
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Pris: från ca 20 kr per månad (se prisalternativ här).

PrivateVPN (hemsida)

Ger tillgång till 24 länders kataloger: USA, Kanada, Australien, Storbritannien, Japan, Sydkorea, Indien, Argentina, Brasilien, Chile, Förenade Arabemiraten, Colombia, Indonesien, Israel, Malaysia, Mexico, Nya Zealand, Ryssland, Singapore, Thailand, Turkiet, Taiwan, Ukraina, Vietnam, Filippinerna

PrivateVPN är ett svenskt bolag som funnits sedan 2009. Deras kunder finns inte bara i Sverige utan de har sedan starten vuxit och blivit ganska stora även i resten av världen.

Prismässigt toppar de vår lista som den billigaste VPN-tjänsten som fungerar med Netflix, de kostar lite mindre än Surfshark månadsvis samtidigt som de ger tillgång till ungefär samma mängd kataloger. Som vi nämner ovan täcker dock Surfshark fler kataloger inom EU, vilket kan vara en fördel om man vill se t.ex. tyska eller franska produktioner.

I testet fungerade Netflix utan problem, vi streamade högst upplösningen utan något hackande, och hastighetsmässigt märkte vi vid övrig surf knappt någon skillnad mot att köra utan VPN.

För oss är Surfshark fortfarande ett bättre val med tanke på att de har ett större utbud Netflixkataloger, men vi tycker ändå att PrivateVPN är ett starkt alternativ då priset är så attraktivt.

Antal uppkopplade samtidigt: 6 enheter
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Pris: från ca 20 kr per månad (se prisalternativ här).

ExpressVPN (hemsida)

Ger tillgång till 30+ länders kataloger: USA, Tyskland, Frankrike, Italien, Japan + många fler, de går inte ut med en officiell lista

ExpressVPN är det dyraste VPN:et bland dem vi rekommenderar och det för att de är ett större bolag med servrar i nästan alla länder i världen. De lämnar inte lika bra rabatt som övriga då man tecknar längre abonnemang och deras billigaste alternativ landar på nästan 70 kr per månad. I vårt tycke är detta lite väl högt om Netflix är det enda man ska ha dem till (då är Surfshark eller PrivateVPN bättre). Har man även andra streamingtjänster som man kan låsa upp är de dock ett bra alternativ.

Mängden tillgängliga servrar är det som är den stora fördelen med ExpressVPN. De kan låsa upp de flesta Netflix-länderna men går tyvärr inte ut med en lista över exakt vilka som ska fungera (när vi testade fungerade de flesta vi provade). Antagligen ändras denna lista dagligen ändå då Netflix blockerar servrar och företaget startar upp nya.

Kundtjänsten svarade snabbt på frågor och apparna var väldigt enkla att använda. Rekommenderas för den som streamar mycket och med flera tjänster.

Antal uppkopplade samtidigt: 5 enheter
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Pris: från ca 70 kr per månad (se prisalternativ här; med vår länk får du 3 månader extra gratis när du tecknar ett årsabonnemang).

NordVPN (hemsida)

Ger tillgång till 14 länders kataloger: USA, Kanada, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien, Japan, Australien, Nederländerna, Spanien, Indien, Brasilien, Sydkorea, Finland

NordVPN utgör någon sorts egen mellanklass här i testet. De nämns ofta i samma veva som ExpressVPN då de är ett av de största och mest välkända VPN-bolagen. Deras priser är något högre än de billigaste alternativen (Surfshark/PrivateVPN/CyberGhost) men lägre än ExpressVPN.

Här får man tillgång till en bra mix av Netflix-länder och de är en av få tjänster genom vilken man kan titta på t.ex. finska Netflix. Vill man låsa upp utbudet även på andra streamingtjänster har de väldigt många servrar att välja på (fler än de mindre VPN-tjänsterna).

Hastigheterna är väldigt bra, apparna lätta att använda och deras support svarar snabbt.

Antal uppkopplade samtidigt: 6 enheter
Prövotid (öppet köp): 30 dagar
Pris: från ca 30 kr per månad (se prisalternativ här).

CyberGhost (hemsida)

Ger tillgång till 5 länders kataloger: USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Japan

CyberGhost är lite av en bubblare på vår lista då de bara ger tillgång till fem länders Netflixkataloger. Dessa fem är dock de viktigaste länderna med det största och mest relevanta utbudet så med tanke på priset får man mycket för pengarna.

Deras fokus ligger främst på hög anonymitet och de riktar in sig till dem som streamar och laddar ner både legalt och illegalt, även om just det inte nämns uttryckligen på deras hemsida och marknadsföring. De sparar t.ex. inga loggar alls över något man gör och lämnar således inte ut något om myndigheter skulle fråga.

Månadskostnaden är jämförbar med Surfshark och PrivateVPN, dvs runt 20 kr per månad om man väljer en längre prenumeration.

Ett plus är att de har 45 dagars prövotid, så man har lite längre tid på sig att utvärdera.

Antal uppkopplade samtidigt: 7 enheter
Prövotid (öppet köp): 45 dagar
Pris: från ca 20 kr per månad (se prisalternativ här).

Sammanfattning

Vilken av VPN-tjänsterna ska man då välja? Antalet länder man kan låsa upp i Netflix låter som ett självklart kriterium (fler är alltid bättre, eller hur?) men det man får tänka på är att det oftast faktiskt räcker med att ha tillgång till de 5-6 största länderna för att rejält kunna öka mängden titlar och få tillgång till det man är intresserad av att se. Det man främst tappar med färre länder är lokala produktioner: polska filmer enbart tillgängliga i Polen, turkiskt innehåll i Turkiet osv.

Är man alltså som majoriteten av oss, "en vanlig streamare", nöjd med att få en större Netflixkatalog, kunna se utländska sportsändningar och använda SVT Play på semestern, då behöver man inte prenumerera på en dyrare VPN-tjänst som ExpressVPN. I det fallet rekommenderar vi istället att man väljer något av de billigare alternativen: Surfshark (se prisalternativ här), NordVPN (se prisalternativ här), CyberGhost (se prisalternativ här) eller PrivateVPN (se prisalternativ här). För runt 20-30 kr i månaden ger de en tillgång till de allra största marknaderna + ytterligare ett gäng mindre, utan krångel och med jättebra support om man skulle behöva hjälp.

Har du lite mer exotiska önskemål om länder vars katalog du vill komma åt eller vill använda ditt VPN även för annat (torrents t.ex) och behöver extra fokus på anonymitet, då kan det vara läge att titta på ExpressVPN (från ca 70kr per mån; se prisalternativ här) eller CyberGhost (från ca 20kr per mån; se prisalternativ här).

Och kom ihåg: det går alltid att prova under 30 dagar för att se vad som passar en bäst och få pengarna tillbaka om man vill byta. Är du osäker, testa!

Annat att tänka på

Ovanstående borde ge en bra bild av skillnaderna mellan ett par av de mest populära VPN-tjänsterna som fungerar med Netflix. Det finns ett par saker man bör känna till, så att man inte blir besviken när man väl registrerat sig: 

 • Ingen av VPN-tjänsterna som finns på marknaden ger oss tillgång till hela Netflix globala katalog på en och samma gång. Gemensamt för alla är dock att de låser upp de mest populära länderna med bäst utbud (USA, Storbritannien, Japan, Tyskland osv) och därför ger oss tillgång till det vi faktiskt vill se. Det är t.ex. inte jättevanligt att man vill bläddra specifikt i Georgiens eller Nicaraguas utbud.
 • Iom att Netflix försöker blockera VPN-tjänsterna kan det ibland bli så att servern man försöker koppla upp sig emot för stunden är blockerad. Det kan då vara bra att ta kontakt med VPN-tjänstens kundtjänst och få hjälp att hitta en annan server som de vet fungerar. Föredrar du att göra detta på svenska är PrivateVPN ett bra alternativ, då det är ett svenskt bolag med svensktalande personal.
 • Inte allt kommer finnas tillgängligt med svenska undertexter. Många titlar på japanska Netflix är inte översatta. Att kunna byta ljudspråk till svenska på t.ex. barnfilmer kan man inte heller alltid förvänta sig, tyvärr.

Vanliga frågor och svar om VPN-tjänster och Netflix

 • Vilken VPN-tjänst funkar bäst med Netflix?

  Det beror på. De allra flesta VPN-tjänsterna där ute fungerar faktiskt inte alls, detta pga att Netflix kämpar emot och försöker blockera tjänsternas servrar. Vi har dock testat ett antal och de som alltid fungerat för oss och som vi tycker att vi kan rekommendera är: Surfshark, NordVPN, ExpressVPN, PrivateVPN (ett svenskt bolag) samt CyberGhost. Dessa skiljer sig på lite olika sätt, bl.a. i pris, hastighet samt i hur många Netflixländer de kan låsa upp - i vår text här ovan går vi igenom exakt hur.
 • Varför skiljer sig Netflix utbud mellan olika länder?

  Kort sagt handlar det om upphovsrätt och licensiering. Netflix måste betala för "sändningsrätten" för varje titel och det skulle inte löna sig för dem att ha hela katalogen tillgänglig i alla länder. Utbudet mellan länderna skiljer sig därför ganska kraftigt åt, speciellt om man tittar på lokala produktioner.
 • Är det olagligt att använda ett VPN?

  Nej, det enda en VPN-tjänst gör är att vara en mellanhand mellan trafiken som går från din dator till Internettjänsten du vill använda (som Netflix). Det står var och en fritt att använda sig av ett VPN, många arbetsplatser har dem t.ex. för att låta sina anställda jobba hemifrån, och det finns ingen lag som säger att man inte får gå runt blockeringar av den typen som Netflix använder.

Slutligen: det går att prova de flesta VPN-tjänster gratis i 30 dagar

Vi hoppas att du fått lite mer insyn i hur enkelt det är att för väldigt små pengar rejält öka mängden filmer och serier man kan se med sitt nuvarande Netflixabonnemang.

Om du fortfarande känner dig osäker rekommenderar vi helt enkelt att du provar, det går att göra både risk- och kostnadsfritt. Alla VPN vi skrivit om i den här artikeln erbjuder minst 30 dagars öppet köp - testa och kommer du under den tiden fram till att det inte är något för dig, säg upp tjänsten och få pengarna tillbaka.

Klicka här för att prova Surfshark i 30 dagar

Klicka här för att prova NordVPN i 30 dagar

Klicka här för att prova ExpressVPN i 30 dagar

Klicka här för att prova PrivateVPN i 30 dagar

Klicka här för att prova CyberGhost i 45 dagar

Vill du få veckans Netflixnyheter direkt till din epost?

Vi sammanställer veckovis de bästa nyheterna i Netflix utbud och mailar det till dig. Adressen delar vi inte med någon annan.