Kort och koncist. Våra tips på de bästa miniserierna på Netflix just nu!

Det bästa av två världar - längre än en film men inte lika långt som en vanlig serie. Här är ett urval av de bästa miniserierna som går på Netflix just nu.

Image: Tomas Mazowski
Senast uppdaterad: 10 januari, 2022

Ibland är det skönt att slippa vänta på nästa säsong och istället se en miniserie. De är liksom det bästa av två världar - längre än en film men inte för långa! En miniserie har mellan fyra till sex avsnitt och har en definierad början och slut, till skillnad mot en serie som kan fortsätta i flera år. De har ofta en handling baserad på verkliga händelser också vilket gör det lite extra spännande. 

De bästa miniserierna på Netflix just nu

Nedan har vi listat ett urval av de bästa miniserierna som går på Netflix just nu, så blir det lite lättare att välja.

Alias Grace

Alias Grace

Baserad på en novell skriven av Margaret Atwood med samma namn, “Alias Grace”, berättar miniserien historien om en ung kvinna, Grace Marks, invandrad från Polen. Hon jobbade som hembiträde i norra Kanada, och blev 1843 dömd för mordet på sin arbetsgivare och hans hushållerska. Även stalldrängen blev dömd till medhjälp, och han hängdes senare. Grace blev dömd till livstids fängelse, och serien handlar om hur en psykolog försöker fastställa huruvida hon kan benådas på grund av sinnessjukdom. Baserad på verkliga händelser.

Alias Grace (2017)
Skådespelare: Sarah Gadon, Edward Holcroft, Paul Gross, Anna Paquin, Rebecca Liddiard, Zachary Levi, Kerr Logan, David Cronenberg

Millennium

Millennium

Den här miniserien i filmformat är baserad på de tre filmatiseringarna av Stieg Larssons bästsäljande Millennium-noveller; Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Handlingen kretsar kring journalisten Mikael Blomquist, nyligen anklagad för förtal, och Liesbeth Salander, en introvert och egensinnig hacker, och de brott de löser i ett mörkt Sverige färgat av både korruption, sexuella övergrepp och mord. 

Millennium (2010)
Skådespelare: Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sofia Ledarp, Jacob Ericksson, Peter Andersson, Annika Hallin, Per Oscarsson

Tokyoprocessen

Tokyoprocessen

Baserad på riktiga händelser, skildrar denna miniserie de konfliktfyllda rättegångarna där elva domare från de allierade länderna samlades för att döma japanska krigsförbrytare efter andra världskriget. Tjugoåtta högt uppsatta japanska politiker och militära ledare ställdes inför rätta för brott mot freden, mänskliga rättigheter och krigsförbrytelser. Alla befanns skyldiga, och sju av dem dömdes till döden via hängning. Serien skildrar på ett noggrant, detaljerat och intressant sätt hela rättsprocessen, ett måste för den historieintresserade. Alternativ titel: Tokyo trial.

Tokyoprocessen (2016)
Skådespelare: Marcel Hensema, Paul Freeman, Irrfan Khan, Stacy Keach, Michael Ironside, Stephen McHattie, Shinya Tsukamoto

Halvbrodern

Halvbrodern

Baserad på Lars Saabye Christensens prisade roman med samma namn. Serien skildrar en familj i fyra generationer i Norge under 1900-talet och koncentreras till 50- och 60-talet. 

De två halvbröderna Fred och Barnum är olika som natt och dag. Fred är boxaren, som tyst och skugglik går sin egen väg. Barnum är en konstnärssjäl, längtande och tvivlande och vill alltid vara till lags. Barnum har haft fördelen att växa upp med sin far, medan Fred letar efter sin. Ett sökande som visar sig bli en jakt efter mer än bara en fader. Serien skildrar dels de båda bröderna som försöker lägga sin tuffa uppväxt bakom sig och skapa en ny framtid, dels skildras Europa efter andra världskriget med de splittringar som fanns, en kontinent som efter år av sorg försöker bli hel igen.

Halvbrodern (2013)
Skådespelare: Vibeke Juell Bugge, Oskar Sandven Lundevold, Jon Øigarden, Ola G. Furuseth, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Marianne Nielsen, Frank Kjosås

Okänd soldat

Okänd soldat

Serien i fem delar är en utökad version av filmen som hade premiär 2017. Handlingen koncentreras kring en finländsk kulsprutepluton som ger sig ut i strid under det över tre år långa finska fortsättningskriget 1941-1944. Baserad på romanen skriven av finska författaren Väinö Linna, som själv deltog under kriget. Serien är en osminkad version av det brutala kriget skildrad utifrån soldaternas ögon, och innehåller över en och en halvtimmes extra material som inte var med i filmen, och lämnar därmed plats för fler karaktärer och känslor. Alt. titel: "Tuntematon sotilas".

Okänd soldat (2018)
Skådespelare: Aku Hirviniemi, Andrei Alen, Eero Aho, Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Max Ovaska, Samuel Vauramo, Kimi Vilkkula

Retribution

Retribution

Det nygifta paret Adam Elliot och Grace Douglas, som varit kära sedan skolan, hittas mördade när de just återvänt hem efter sin smekmånad. Detta är upptakten till denna miniserie som utspelar sig i den avlägsna staden Braeston i det skotska höglandet. Parets vänner och familj är såklart utom sig av sorg efter det brutala dubbelmordet, men handlingarna tar en oväntad vändning när en svårt sårad man uppenbarar sig efter att ha varit med om en bilolycka, en man som verkar vara mördaren…. Mer och mer hemligheter och lögner kommer upp till ytan när polisen börjar reda ut det mystiska brottet, ett nät av hemligheter som förbinder medlemmar från klanerna Eliot och Douglas.

Retribution (2016)
Skådespelare: Georgina Campbell, Joe Dempsie, Adrian Edmondson, Steve Evets, Laura Fraser, Julie Graham, John Lynch, Gary Lewis
Stäng
Close button