Gratis VPN för Netflix: lås upp Netflix utan att betala

Kan man låsa upp Netflix i andra länder med hjälp av en gratis VPN-tjänst? Vi undersöker saken och tipsar om ett par alternativ.

Image: Tomas Mazowski
Senast uppdaterad: 10 november, 2023
Finns det något gratis-VPN som fungerar med Netflix?

Det mesta som finns i Netflix globala utbud är inte tillgängligt att streama i Sverige. Av drygt 15 000 filmer och serier har vi bara tillgång till ca 7 000. Mer än hälften av utbudet är alltså osynligt och låst om man inte använder sig av en VPN-tjänst.

Det finns ganska många betal-VPN som klarar av att låsa upp Netflix (det testet hittar ni här), men det finns även ett par gratisalternativ som kan passa om man inte har lika höga krav på t.ex. streamingkvalitet eller vilka kataloger som ska låsas upp.

Här kommer vi titta närmare på en av få tjänster som är helt gratis och som samtidigt klarar av att runda Netflix geo-blockering. Man behöver inte ange något kreditkort vid registrering och den klarar av att låsa upp den amerikanska katalogen. Om du hellre föredrar en betaltjänst som klarar fler kataloger och inte har några andra begränsningar, kan vi tipsa om ExpressVPN. De erbjuder en 30 dagars prövoperiod, så man kan använda tjänsten under den första månaden, säga upp abonnemanget och få alla pengarna tillbaka - perfekt om man bara vill se några enstaka filmer eller serier.

Prova ExpressVPN » 30 dagars öppet köp.

AtlasVPN - En gratis VPN-tjänst som fungerar med Netflix

AtlasVPN är en betaltjänst ägd av Kape Technologies, samma företag som driver NordVPN och Surfshark, men som även erbjuder en något begränsad gratisversion. För att registrera sig för ett gratiskonto får man leta runt lite på hemsidan, det är tydligt att de försöker styra en till att betala, men ignorerar man de uppmaningarna och klickar på "Log in" i övre högra hörnet så ser man på nästa sida en länk för registrering.

Väl där behöver man bara uppge en fungerande epostadress och sedan ladda ner applikationen. Allt som allt tar det 5 minuter att vara igång.

Logga in
Klicka först på "Log in" och sedan på "Get started" på sidan som öppnas.

Klarar AtlasVPN av att låsa upp Netflix?

I gratisversionen av AtlasVPN ingår inte tillgång till alla deras servrar och man får istället nöja sig med 1 server i Nederländerna och 2 servrar i USA (New York och Los Angeles). Servern i Nederländerna blockeras av Netflix, så den kan man glömma, men däremot fungerar de båda USA-servrarna riktigt bra och låser upp allt som finns i den amerikanska Netflixkatalogen utan minsta problem. Vill man låsa upp fler kataloger än så måste man antingen uppgradera till betalversionen eller söka sig till andra VPN-tjänster.

I testet provade vi att streama Terminator 2, en film som bara ska finnas tillgänglig i USA och Kanada, och det gick bra att se hela utan några avbrott eller något buffrande. Mycket positivt alltså.

Arnie i Terminator 2. Vi lyckades se den från Sverige trots att den egentligen bara ska finnas tillgänglig i USA och i Kanada.

Begränsningar i gratisversionen

Det låter ju bra - ett gratis VPN som låser upp amerikanska Netflix - vad är haken? Tyvärr finns det en ganska stor sådan. I det här fallet handlar det om att gratisversionen låter en överföra max 5GB data per månad, något som begränsar ens möjligheter till streamande rätt rejält.

Hur rejält? Ja, enklaste sättet att översätta 5GB till "antal timmar man kan streama" är att titta på Netflix egna riktlinjer. Enligt dessa drar en timmas strömmande ca 300MB i låg kvalitet, 700MB i medium, 3GB i hög (1080p) och 7GB i Ultra HD (dvs 4K).

Räkna alltså med att det räcker till ungefär 7 timmars tittande om man kompromissar något med kvalitén och nöjer sig med "Medium". Lagom för ett par filmer eller en kort säsong av någon bra serie.

Nedladdningshastighet med VPN:et påslaget

Det här inte något man behöver klaga på hos AtlasVPN. Serverhastigheterna är utmärkta och mer än tillräckliga för att kunna strömma i 4K, om man nu skulle vilja det med tanke på begränsningen vi precis nämnde här ovan.

Vi såg att vår uppkoppling tappade ca 20% av farten både uppåt och neråt när vi var körde mot AtlasVPNs servrar i Los Angeles, vilket är helt OK med tanke på att man studsar alla förfrågningar runt halva jordklotet.

AtlasVPN speed test showing aprx 20% speed loss when connected to the VPN.
Uppkopplade mot VPNet tappar vi ungefär 20% av hastigheten, vilket är godtagbart.

Slutsatsen då...

Vi gillar att AtlasVPN är ett av få VPN som utan krav på kreditkort eller betalning låter dig låsa upp Netflix. Det går väldigt fort att komma igång, är snabbt och ger dig tillgång till den amerikanska Netflixkatalogen. Nackdelen är att man kan streama max 7-8 timmar per månad, och det i något lägre kvalitet än man är van vid, men med tanke på att det är helt gratis kan vi inte annat än att rekommendera det ändå.

---

Pris: Gratis
Låser upp Netflix i: USA
Databegränsning: Ja, du får ladda ner max 5GB per månad
Hemsida: AtlasVPN

Snabb titt på andra gratis VPN-tjänster

Windscribe

Fungerar för vissa länder. Inte alla av deras gratisservrar fungerar med Netflix men vi fick det att lira med följande: Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Schweiz, Turkiet, Rumänien.
I gratisversionen är datamängden begränsad till max 10GB per månad, eller 2GB om man inte uppger någon epostadress.

ProtonVPN

Fungerar inte. Har en gratisversion med servrar i 3 länder (USA, Japan, Nederländerna) utan några begränsningar på mängden data som får överföras. Detta lät mycket lovande men tyvärr fungerade ingen av dessa servrar med Netflix när vi provade.

Tunnelbear

Fungerar inte. Dessutom begränsar de datamängden i gratisversionen till enbart 500MB per månad, så även om Netflix skulle låsas upp skulle det inte räcka till särskilt många minuters tittande.

Hide.me

Fungerar inte. Vi provade alla servrar i gratisversionen men lyckades inte låsa upp några nya Netflixkataloger.

VPNhub

Mac- och PC-versionen ingår inte i gratistjänsten. Vi försökte komma åt Androidversionen men av någon anledning fanns denna inte i Google Play, så vi kunde inte testa detta VPN.

Annat alternativ: Utnyttja ExpressVPNs prövotid (30 dagar gratis)

Vill man ha ett VPN som låser upp fler kataloger och som väldigt sällan blockeras av Netflix rekommenderar vi att man skaffar ExpressVPN. Det är inte gratis och man kan inte registrera sig utan att ange ett kreditkort men däremot erbjuder de en 30 dagars fri prövoperiod. Under de här 30 dagarna kan man använda VPN-tjänsten obegränsat och se de filmer och serier man är intresserad av. Man kan sedan ta kontakt med kundtjänst, säga upp abonnemanget och få alla pengarna tillbaka - glöm inte att göra detta innan de 30 dagarna är slut dock.

Prova ExpressVPN » 30 dagars öppet köp.

Sammanfattningsvis

Som ni ser går det att låsa upp Netflix helt gratis om man vill, även om det inte är fullt lika smidigt som med en betaltjänst. AtlasVPN låser upp amerikanska Netflix och Windscribe de europeiska katalogerna, installerar man båda två kommer man väldigt långt, utan att ha spenderat en enda krona.

Stäng
Close button