Kärlekskrank? Här är våra utvalda romantiska filmer på Netflix

Kryp in under filten och njut av en härlig romantisk rulle.

Image: Tomas Mazowski
Senast uppdaterad: 10 januari, 2022

Sugen på att krypa in under filten och njuta av en härlig romantisk rulle? Något som får dig att både skratta och gråta och uppleva romantikens berg- och dalbana på nytt? De flesta kärleksfilmer har en bred palett av känslor som tilltalar många. 

Några av de bästa romantiska filmerna på Netflix

Nedan har vi sammanställt några av godbitarna från Netflix gedigna utbud av romantiska filmer, från klassiker som förtjänar att ses om en andra, eller femte gång, till mer moderna skapelser. Allt för att du skall kunna lägga mer tid på att njuta istället för att leta. Så ta fram filt, popcorn och pappersservetter och följ med på en resa i kärlekens tecken.

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta

Här har vi en kärlekshistoria som är baserad på en novell av Nicholas Sparks, och utspelar sig på 1940-talet. Handlingen kretsar kring ett kärlekspar - Noah Calhoun och Allie Hamilton - som efter en passionerad sommar, på grund av krig och klasskillnader, skiljs åt. Decennier senare på ett sjukhem berättas deras kärlekshistoria för en kvinna som tas om hand av en en man, som under sina visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok. Filmen handlar om stark kärlek, förlorade möjligheter och om att bli vuxen. Även känd som “The Notebook”.

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)
Regissör: Nick Cassavetes
Skådespelare: Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands, James Marsden, Kevin Connolly, Sam Shepard, Joan Allen

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain

Denna film skildrar ett kärleksförhållande mellan två cowboys i Wyoming, USA. De två möts som främlingar under arbetsförhållanden och blir först vänner, men över tid utvecklas deras vänskap till något djupare - kärlek. Männens svårigheter att leva ett på ytan normalt liv med fru och barn, samtidigt som längtan och behovet av varandra ökar, skildras på ett ömsint och stundtals frustrerande vis och visar på kärlekens styrka och uthållighet.

Brokeback Mountain (2005)
Regissör: Ang Lee
Skådespelare: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Linda Cardellini, Anna Faris, Anne Hathaway, Randy Quaid, Graham Beckel

A Star Is Born

A Star Is Born

Här har vi en mustig och stämningsfull film, som handlar om den erfarne musikern Jack, spelad av Bradley Cooper, som förälskar sig i den aspirerande sångerskan Ally (Lady Gaga). Den enes karriär är på väg att ta slut medan den andres precis skall börja, och detta frammanar starka känslor hos Jack som får allt svårare att hantera sina inre demoner. Det här är en film för de som älskar bra musik kombinerad med romantik. 

A Star Is Born (2018)
Regissör: Bradley Cooper
Skådespelare: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Dave Chappelle, Andrew Dice Clay, Eddie Griffin, Bonnie Somerville, Greg Grunberg

Förnuft och känsla

Förnuft och känsla

Klassiskt 1800-tals kärleksdrama baserad på Jane Austens roman. Herr Dashwood dör och lämnar sitt gods och förmögenhet till sin son från sitt första äktenskap. Detta lämnar hans nuvarande fru och döttrar utblottade, och dessutom försämras nu döttrarnas chans på äktenskapsmarknaden. Det här är upptakten till ett romantiskt händelseförlopp som skildrar de bägge systrarnas problem och framgångar, och som ställer den stora frågan “ska den sanna kärleken vinna?” 

Förnuft och känsla (1995)
Regissör: Ang Lee
Skådespelare: Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet, Hugh Grant, James Fleet, Tom Wilkinson, Harriet Walter, Gemma Jones

Crazy, Stupid, Love.

Det på ytan perfekta livet slås i spillror när Cal får veta att hans fru bedragit honom med en annan man och vill skiljas. Nu måste Cal ge sig ut i singellivets djungel och lära sig att dejta kvinnor igen. Till sin hjälp har han en riktig kvinnokarl, som tar honom under sina vingar med allt vad det innebär. En träffsäker, rolig, charmig, och bitvis lite småpinsam romcom som levererar en twist du inte kunde tänka dig på slutet.

Crazy, Stupid, Love. (2011)
Regissör: Glenn Ficarra, John Requa
Skådespelare: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Analeigh Tipton, Jonah Bobo, Joey King, Marisa Tomei

The Theory of Everything

The Theory of Everything

Geniförklarade fysikern Stephen Hawking träffar sin framtida hustru Jane när de båda är unga och friska och studerar på universitetet. De blir kära och ett par. Beskedet om hans obotliga muskelsjukdom kommer som ett mörkt moln och förmörkar deras lycka. Läkaren säger att han troligtvis inte kommer leva länge till, men åren går och de gifter sig, skaffar barn etc. Filmen skildrar deras kärlekshistoria, hans kamp mot sjukdomen ALS och hur han med tiden blir mer och mer beroende av sin älskade hustru.

The Theory of Everything (2014)
Regissör: James Marsh
Skådespelare: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, David Thewlis, Simon McBurney, Emily Watson, Maxine Peake, Harry Lloyd

Min borttappade kropp

Min borttappade kropp

Den här franska animerade filmen (med den engelska titeln “I lost my body”) berör många ämnen - äventyr och kärlek, body horror, och en viss melankoli. Filmen börjar med Nafoel som av misstag sågar av sin ena hand. Då högerhanden vaknar upp inlåst i ett kylskåp tar en hisnande handlig sin början, handens jakt på sin ägare och tillhörande kropp, och hur den under denna resa träffar på olika karaktärer och får uppleva äventyr av alla möjliga slag. Även en tillbakablick till Nafoels barndom, och mötet med kärleken ryms i denna välproducerade film.

Min borttappade kropp (2019)
Regissör: Jérémy Clapin
Skådespelare: Hakim Faris, Victoire Du Bois, Patrick d'Assumçao, Dev Patel, Alia Shawkat, George Wendt

Dumpad

Dumpad

Peter Bretter har spelat andrafiol till sin flickvän, tillika TV-kändisen Sarah Marshall, under hela deras förhållande. Han har hållit sig i bakgrunden, blivit bortglömd i tacktal...ja allt förnedrande du kan tänka dig. Inte nog med detta, nu har hon dessutom bestämt sig för att dumpa honom… “Dumpad” är en galen, romantisk komedi med hög igenkänningsfaktor för alla som någon gång fått sitt hjärta krossat.

Dumpad (2008)
Regissör: Ted Demme, Nicholas Stoller
Skådespelare: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand, Bill Hader, Jonah Hill, Paul Rudd, Kristen Wiig

En officer och gentleman

En officer och gentleman

Ensamvargen Zack har haft en svår barndom och börjar på kadettskola för att bli pilot, en dröm han haft sedan länge. Väl där hamnar han i konflikt med en officer som bestämmer sig för att fostra honom och lära honom disciplin. Men under den tuffa utbildningen lär han sig även vikten av kärlek och vänskap, och finner till sist en fadersfigur i den stränga sergeanten. En klassisk kärleksfilm med tungt skådespelarartilleri, bla Richard Gere och Debra Winger.

En officer och gentleman (1982)
Regissör: Taylor Hackford
Skådespelare: Richard Gere, Debra Winger, Louis Gossett Jr., David Keith, Robert Loggia, Lisa Blount, Lisa Eilbacher, Tony Plana

To verdener

To verdener

Norsk film även känd som “Worlds apart” om kärlek över religionsgränserna. Sara är en tonårsflicka som haft en sträng uppfostran i Jehovas Vittnen. Då hennes föräldrar separerar efter faderns otrohet blir hennes tro satt på prov. Saker och ting kompliceras ännu mer då hon får känslor för en ung man som inte delar hennes tro och livsval, och detta leder till starka spänningar mellan Sara, hennes familj och mannen hon vill spendera resten av sitt liv tillsammans med. 

To verdener (2008)
Regissör: Niels Arden Oplev
Skådespelare: Rosalinde Mynster, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag, Anders W. Berthelsen, Sarah Juel Werner, Jacob Ottensten, Thomas Knuth-Winterfeldt, Charlotte Fich
Stäng
Close button