Ett urval av Netflix mest sevärda och spännande dokumentärfilmer

Netflix har ett brett utbud dokumentärer att välja mellan. En vacker naturfilm, en spännande kriminalare, eller en om kärlek… Valet är ditt!

Image: Tomas Mazowski
Senast uppdaterad: 10 januari, 2022

Ibland när vetgirigheten kryper sig på vill man inte ha fiction, utan se något som är sant och dessutom lärorikt. Då passar en riktigt bra dokumentär perfekt. Speciellt när det finns ett så brett utbud att välja från. Kanske en vacker naturfilm, en spännande kriminalare, eller en om kärlek… Valet är ditt!

Några av de bästa dokumentärerna på Netflix

Nedan har vi gjort det enklare för dig att välja, genom att lista några av de i vårt tycke mest sevärda och spännande dokumentärerna på Netflix just nu. Så det är bara att börja titta och lära! 

David Attenborough: Ett liv på vår planet

David Attenborough: Ett liv på vår planet

Under sina 94 år har nog dokumentär- och naturfilmaren David Attenborough sett mer av vår jord än de flesta av oss. Han har visat oss varje kontinent, upptäckt nya, orörda platser och dokumenterat det mesta av liv på vår planet. I denna senaste film som är gjord för biograferna - full av fantastiskt vackra naturbilder - sammanfattar han sitt liv och gör ett slags vittnesmål med sina personliga reflektioner över hur människan har behandlat naturen under hans livstid. Filmen för även med sig ett budskap om hopp, hur vi kan rädda vår underbara planet, innan det är försent.

David Attenborough: Ett liv på vår planet (2020)
Regissör: Alastair Fothergill, Keith Scholey, Jonnie Hughes
Skådespelare: David Attenborough

Cowspiracy: Hemligheten bakom hållbarhet

Cowspiracy

Den här oväntade, ibland roliga, men samtidigt chockerande allvarsamma dokumentären ställer frågorna “Hur mycket bidrar modernt storskaligt jordbruk och matproduktion till global uppvärmning och andra miljöproblem av idag?” Svaret är, mer än bilar, lastbilar, flygplan och alla transportmedel kombinerat. Följdfrågan blir givetvis “utifrån dessa fakta, varför är ingen miljörättsorganisation aktivt engagerad i att ändra vårt sätt att driva jordbruk, att äta, våra energikällor?” Svaren på dessa frågor är sällan enkla, men efter att ha sett denna dokumentär är chansen stor att du själv ifrågasätter dina egna livsval.

Cowspiracy: Hemligheten bakom hållbarhet (2014)
Regissör: Kip Andersen, Keegan Kuhn
Skådespelare: Kip Andersen

Bläckfisken och jag

Bläckfisken och jag

Det här är berättelsen om en ovanlig vänskap mellan en undervattensfilmare, Craig Foster, och en bläckfisk som bor i den sydafrikanska kelpskogen. Efter år av simmande i det kalla vattnet hittar filmaren bläckfisken som visar sig vara ovanligt nyfiken och kontaktsökande. Under månader följer filmaren bläckfiskens liv och lär sig dess rörelsemönster, för att tillslut vinna dess förtroende. Genom deras vänskap får filmaren inblick i en helt ny och gåtfull värld. Alternativ titel “My octopus teacher”.

Bläckfisken och jag (2020)
Regissör: James Reed, Pippa Ehrlich

Disclosure – transsexualitet i filmvärlden

Disclosure – transsexualitet i filmvärlden

Den här dokumentären skildrar rakt på, utan krusiduller, hur kreativa och intellektuella transpersoner genom tiderna blivit representerade i film- och television och hur Hollywood påverkat detta. Utifrån deras gripande perspektiv får vi följa ett antal kända skådespelare, som öppet, ärligt och på ett djupgående plan berättar om sina egna erfarenheter, alla sidor av myntet. 

Disclosure – transsexualitet i filmvärlden (2020)

Chasing Coral

Chasing Coral

I den här spännande och vackra dokumentären får vi följa dykare, forskare och fotografer från hela världen som samarbetar med en undervattenskampanj för att dokumentera korallrevens undergång. Fenomenet heter “coral bleaching” och innebär att reven bleks, blir vita och tillslut faller sönder helt. De söker svar på frågan varför detta händer och vad som kan göras för att förhindra det. En viktig film som belyser ett stort miljöproblem av idag.

Chasing Coral (2017)
Regissör: Jeff Orlowski

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski

Den Polsk-Amerikanske skulptören Stanislaw Szukalski (1893 – 1987) berättar i den här dokumentären om sitt liv och sitt konstnärsskap, för sin vän Glenn Bray. Bray upptäckte av en slump Szukalski genom att han kom över en av hans expressionistiska målningar på 70-talet. Han får senare veta att konstnären bor bara några kilometer bort och söker då upp honom. Mannen som på äldre dagar lever ett tillbakadraget liv i Burbank, Californien, visar sig ha varit en välkänd avantgarde-konstnär i Chicago och Polen. Bit för bit avslöjas hans hejdlösa, bitvis galna, och fascinerande liv. Filmen är producerad av George DiCaprio och hans son Leonardo.

Struggle: The Life and Lost Art of Szukalski (2018)
Regissör: Irek Dobrowolski

The Speed Cubers

The Speed Cubers

Den här spännande, rörande och finstämda dokumentären skildrar fenomenet “speed cubing” - att lösa en Rubiks kub på bara ett fåtal sekunder - som har växt sig jättestort under de senaste åren. Vi får här följa två konkurrerande speed cubers, Feliks Semdegs från Australien, och Max Park från Californien, inför ett kommande världsmästerskap. Under de senaste åren har Feliks varit den oslagbare segraren i alla turneringar. Men Max seglar upp som en svår och överraskande motståndare och vinner mer och mer. Max, som lider av en svår autism, använder sitt kubande som terapi, och Feliks är trots deras konkurrens ett oväntat stöd i hans kamp mot sjukdomen. Istället för att bli bittra rivaler finner de två ungdomarna en stundtals komplicerad, men i slutändan oöverträffad vänskap. 

The Speed Cubers (2020)
Regissör: Sue Kim

Marisela Escobedo: En tragedi i tre akter

Marisela Escobedo: En tragedi i tre akter

Efter att hennes 16-åriga dotter brutalt mördats, ger sig Marisela Escobedo på jakt efter mördaren själv för att sätta honom bakom lås och bom, då Mexicos rättsystem misslyckats med detta. En starkt gripande film om en mammas kamp för sin dotters rättigheter i ett korrupt samhälle som sviker folket, och behovet av att själv ta ansvar där ingen annan gör det. Alternativ titel: "The Three Deaths of Marisela Escobedo".

Marisela Escobedo: En tragedi i tre akter (2020)
Regissör: Carlos Pérez Osorio

Virunga

Virunga

I östra Kongo, i de djupaste skogarna, ligger Virunga Nationalpark. Den är ett av fåtal platser med mest biologisk mångfald i världen, och där bor även de sista av de utrotningshotade bergsgorillorna. I denna vilda och spännande miljö kämpar ett litet men dedikerat team för parkens överlevnad, mot beväpnad militär, tjuvskyttar och de mörka krafterna som vill kontrollera Kongos naturresurser. När den nybildade M23 gerillan hotar att starta ett inbördeskrig, uppenbarar sig en ny konflikt som kan ödelägga allt för alla de levande varelser teamet kämpat så hårt för i åratal.

Virunga (2014)
Regissör: Orlando von Einsiedel

Operation Odessa

Operation Odessa

Tre erfarna skurkar - en rysk mafioso, en Miami playboy och en kubansk spion - ger sig in i en helt galen och halsbrytande operation som går ut på att sälja en sovjetisk ubåt till en Colombiansk drogkartell, för 35 miljoner dollar... De tre vännerna planerar att lura både Ryska maffian, Calikartellen och DEA för att göra tidernas kupp. En riktig gansterklassiker så otänkbar att det vore svårt att köpa storyn om det inte vore på riktigt...

Operation Odessa (2018)
Regissör: Tiller Russell
Stäng
Close button