Skuldfri skärmtid? De bästa barnvänliga dokumentärerna på Netflix

Här har vi sammanställt en lista på dokumentärer som vi tycker träffar precis rätt när det gäller att utbilda våra små på ett roligt och informativt sätt.

Image: Tomas Mazowski
Senast uppdaterad: 10 januari, 2022

Att se en bra dokumentär kan verkligen vara givande, och underhållande. Man ser världen omkring sig på ett nytt sätt och får veta saker du kanske aldrig skulle fått möjligheten att lära dig annars. Visst vill vi att våra barn ska ha möjligheten att uppleva detta också, men det kan vara svårt att veta vilka dokumentärer som innehåller rätt information och är anpassade för yngre tittare, och vilka som inte riktigt passar ändamålet. Som tur är finns många bra, underhållande och barnvänliga alternativ på Netflix!

Våra tips på barnvänliga dokumentärer på Netflix

Just därför har vi nedan sammanställt en lista dokumentärer som vi tycker träffar precis rätt när det gäller att utbilda våra små på ett roligt och informativt sätt. Det är bara att välja och vraka!

Kiss the Ground

Kiss the ground

I den här dokumentären, berättad av Woody Harrelson, tas ett uppfriskande nytt grepp i frågan om klimatförändringar med en livskraftig, positiv och hoppingivande lösning. Vi följer med över hela världen och får inblick i fördelarna som regenerativt jordbruk kan ha för att vända klimatförändringen, fylla på våra vattenresurser, och föda världens befolkning. Ett lagom långt format på 45 minuter håller även barnens intresse uppe, och filmen rekommenderas från 11 år och uppåt.

Lämplig från 11 år och uppåt.

Kiss the Ground (2020)
Regissör: Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell
Skådespelare: Woody Harrelson

Dream Big: Ingenjörskonst i världen

Dream Big: Ingenjörskonst i världen

Här har vi en annan kort dokumentär men med stor inverkan, en perfekt katalysator för att inspirera din framtida ingenjör. Med Jeff Bridges som berättare får vi titta närmare på fantastiska bedrifter som ingenjörskonsten har åstadkommit över hela världen, allt från undervattensrobotar till Kinesiska muren.

Lämplig för alla åldrar, men innehåller ett par läskiga scener.

Dream Big: Ingenjörskonst i världen (2017)
Regissör: Greg MacGillivray
Skådespelare: Jeff Bridges

A Year In Space

A Year In Space

Time Magazines prisbelönta dokumentär A Year in Space följer astronauten Scott Kelly under sitt år på den internationella rymdstationen. Från ångesten som börjar före lanseringen, till sevärdheterna och ljudet av att leva inne i ett rymdskepp, fram till känslorna runt att återvända hem efter ett år i en annan värld (bokstavligen!), A Year in Space är en omfattande titt på astronauters liv.

Lämplig för alla åldrar, men bäst för 9 och uppåt.

A Year In Space (2015)
Skådespelare: Scott Kelly

Rising Phoenix: Historien om Paralympics

Rising Phoenix: Historien om Paralympics

Den här dokumentären skildrar det ökade intresset i Paralympics, och vi får en inblick i vägarna de extremt begåvade stjärnorna måste följa för att nå sina drömmars mål. Filmen skildrar både OS i London 2012, och Rio 2016, och vi får följa de hårt arbetande atleterna och hur de måste kämpa för att överträffa sina förväntningar och utmaningar.

Från 12 år och uppåt, filmen innehåller starkt språk.

Rising Phoenix: Historien om Paralympics (2020)

Bethany Hamilton: Ingenting kan stoppa mig

Bethany Hamilton: Ingenting kan stoppa mig

Bethany Hamilton var bara 13 år då hon attackerades av en tigerhaj när hon surfade och förlorade en arm. Inom ett år var hon tillbaka på brädan, kämpandes mot vågorna igen. Filmen är en minnesvärd hyllning till tro och tacksamhet, då en stor hjälp på vägen tillbaka var Bethanys starkt kristna övertygelse.

Filmen är lämplig för 8 år och uppåt.

Bethany Hamilton: Ingenting kan stoppa mig (2019)
Regissör: Aaron Lieber
Skådespelare: Bethany Hamilton

The Short Game

The Short Game

Inte bara golf-fans kan njuta av den här underbara sportdokumentären som skildrar hur de bästa 7-och 8-åriga golfarna i världen förbereder sig och tävlar i världsmästerskapen i Pinehurst, NC. De extremt tävlingsinriktade unga golfspelarna är fast beslutna om att vinna, de lägger ner hårt arbete och är målinriktade. Men de glömmer inte en av de viktigaste faktorerna inom golf: sportsmannaskapet.

Lämplig från 6 år och uppåt.

The Short Game (2013)
Regissör: Josh Greenbaum
Skådespelare: Sky Sudberry, Allan Kournikova, Jed Dy, Zamokuhle Nxasana, Alexa Pano, Amari Avery, Augustin Valery, Kuang Yang

Ladies First

Ladies First

Här har vi en till dokumentär som gör stort avtryck. Vi får följa Deepika Kumari, världens främsta kvinnliga bågskytt. Kumari föddes i den fattiga indiska byn Ratu, där kvinnors rättigheter inte står högt i kurs. Hon levde utan rinnande vatten, och var tvingad att ibland stjäla mat för att överleva. Kumaris historia om uthållighet och hennes kamp för att bygga ett bättre liv för henne själv och sin familj är en gripande historia, men den berättar även den större historien om de svårigheter kvinnor i utvecklingsländer får utstå.

Lämplig för 10 år och uppåt.

Ladies First (2018)
Regissör: Uraaz Bahl

The Mars Generation

The Mars Generation

I denna dokumentär får vi inblick i blivande astronauters liv på Space Camp i Huntsville, Alabama. En inspirerande och motiverande film för alla unga som längtar efter att följa sina drömmar, och speciellt för de som har intresse av rymden, då vi får ta en titt på NASA´s arbete och historien bakom att utforska Mars. Vi ser intervjuer med experter som Neil DeGrasse Tyson och Bill Nye, men även vanliga tonåringar som vill åka till Mars.

Lämplig för åldrarna 9 och uppåt.

The Mars Generation (2017)
Regissör: Michael Barnett
Skådespelare: Neil deGrasse Tyson, Bill Nye, Michio Kaku

Spelling the Dream: Rättstavningsmästarna

Spelling the Dream: Rättstavningsmästarna

Den här överraskande fascinerande dokumentären följer fyra förhoppningsfulla barn som tävlar i Scripps Spelling Bee-tävlingen, USA´s största rättstavningstävling. Filmen skapar spänning runt varje barns tur när det gäller att stava komplexa ord, men den berör också större ämnen, som familjedynamik och hur det känns att vara invandrare i ett nytt land.

Åldrarna 6 och uppåt.

Spelling the Dream: Rättstavningsmästarna (2020)
Regissör: Sam Rega

Danny, Ron och deras 10 000 hundar

Life in the Doghouse

Den här känslosamma dokumentären skildrar paret Donny och Ron som på tio år räddat över 10.000 hundar från hemska liv och även avlivning, genom sitt arbete på Danny&Rons Rescue. Kärleken till hundarna styr deras liv, och de låter alla hundar bo tillsammans med dem i sitt stora hus. Den här filmen är perfekt för dem som älskar människans bästa vän och vill bli inspirerad av det kärleksfulla parets unika inställning till liv och hundräddning.

Lämplig för alla åldrar.

Danny, Ron och deras 10 000 hundar (2018)
Regissör: Ron Davis
Stäng
Close button