Vad man gör om ens VPN-tjänst inte fungerar med Netflix

Blockeras ditt VPN när du försöker streama din favoritfilm på Netflix? Vi tittar på vad detta kan bero på och tipsar om hur du kan lösa problemet.

Image: Tomas Mazowski
Senast uppdaterad: 2 september, 2023
Netflix Blocking VPN

I Netflix globala bibliotek finns en enorm mängd filmer och serier, men på grund av geoblockering kan de flesta av dessa inte ses av oss i Sverige. Detta i sig är inget stort problem. Som vi skrivit om förut kan man ganska lätt komma runt deras blockeringar och låsa upp hela utbudet med hjälp av en VPN-tjänst. Men vad gör man om man kopplat upp sig mot sitt favorit-VPN, startat Netflix och ändå inte kan streama?

‘You seem to be using an unblocker or proxy’

Av licensierings- och kostnadsskäl är inte alla filmer och serier tillgängliga överallt och Netflix jobbar aktivt med att försöka begränsa användandet av VPN-tjänster. Om Netflix märker att du kopplat upp dig med hjälp av ett VPN kommer de därför att hindra dig från att spela det du vill se. Förr i tiden fick man ofta meddelandet 'You seem to be using an unblocker or proxy' direkt när man öppnade Netflix, men numera är de snällare och låter en faktiskt bläddra i katalogen och streama vissa utvalda titlar.

Oavsett så finns det två huvudorsaker till att Netflix blockerar dig och ditt VPN:

  • Du använder en VPN-tjänst som inte fungerar med Netflix.
    Det låter lite för enkelt men tyvärr är inte alla VPN likvärdiga och de flesta klarar inte av att komma runt Netflix VPN-blockeringar, och kommer inte heller att göra det i framtiden. Den amerikanska katalogen brukar vara ett bra test, fungerar det inte med den så kommer det antagligen inte att fungera med något land.
  • Du använder ett VPN som ska fungera med Netflix men servern du för stunden är uppkopplad mot är blockerad.
    Ett VPN har oftast servrar i många olika länder och i en del fall även flera servrar i samma land. Man kan räkna med att vissa av dessa servrar kommer att fungera med Netflix, och andra inte. Vilka det är varierar ofta från dag till dag.

Det är viktigt att känna till att det inte finns någon VPN-tjänst som låser upp Netflix i alla länder och att även det bästa VPN:et kommer att ha dagar då man svär över att deras servrar är blockerade. Det hör tyvärr till.

Vad man kan göra om ens VPN inte fungerar med Netflix

Här kommer tre fungerande åtgärder man kan ta till om Netflix blockerar ens VPN-tjänst.

1. Skaffa en annan VPN-tjänst (helst en som fungerar med Netflix)

Använder du dig av ett VPN som är helt blockerat av Netflix finns det inget annat alternativ, du måste helt enkelt byta tjänst. Vi har testat de flesta tjänsterna på marknaden och vi rekommenderar ExpressVPN som det bästa allroundalternativet för Netflix och andra streamingtjänster. Det låser upp alla större Netflixkataloger, många av de mindre och blockeras väldigt sällan.

Vill du prova så erbjuder de för närvarande 3 månader extra om man tecknar ett ettårigt abonnemang, med en prövotid på 30 dagar. Är man inte nöjd inom den tiden kan man kontakta kundtjänst och få alla pengarna tillbaka.

Prova ExpressVPN » 30 dagars öppet köp.

2. Fortsätt använda ditt nuvarande VPN men byt till en annan server i samma land

Netflix bevakar all trafik och blockerar löpande servrar som de misstänker tillhör VPN-företagen. Vanligtvis kan de bättre betaltjänsterna lösa detta inom ett par timmar, men då man oftast vill titta direkt och inte vänta på en lösning är det ett stort plus är om VPN:et har fler servrar i samma land som man kan prova istället. Om en server är blockerad hoppar man bara över till nästa på listan och testar igen.

ExpressVPN: List of US servers

3. Se om filmen eller serien finns tillgänglig i ett annat land och kom runt blockeringen den vägen

Om du redan använder ett VPN som ska fungera med Netflix men där alla det valda landets servrar ändå är blockerade finns det en sak kvar att göra: se om din film finns i något annat land och koppla upp dig den vägen istället.

Använd sökrutan högst upp här på siten och hitta din film eller serie:Gå in på titelns sida och titta på listan över vilka länder den är tillgänglig i. Välj ett av dessa länder när du kopplar upp dig med VPN-tjänsten:

Man kan få prova ett par olika länder, men oftast kan man hitta en fungerande server på det här sättet.

Hur vet man om ens VPN låst upp Netflix?

Förr fick man ofta ett felmeddelande direkt när man startade Netflix med ett blockerat VPN, men numera blir man insläppt och kan bläddra runt i katalogen. Här kommer två snabba metoder du kan använda dig av när du kopplar upp dig med ditt VPN, för att se om din valda server klarat av att låsa upp Netflix eller inte:

Ditt VPN fungerar inte: du ser bara Netflix Originals i katalogen

Netflix Originals är Netflix egna produktioner. De har oftast gjorts tillgängliga i alla länder i hela världen och syns även om man kör med ett blockerat VPN. Om man startar Netflix och enbart ser Originals är detta en bra indikation på att man måste byta VPN-tjänst eller server.

Ditt VPN fungerar inte: Du ser inte det valda landets topplista

Ett annat sätt att snabbt kontrollera om VPN:et fungerar är att gå till Netflix startsida och se om toppliste-widgeten för det valda landet dyker upp. Den ser ut såhär:

Topplistan för USA.

Den ska visa topplistan för det landet du valt i din VPN-tjänst. Om den visar något annat land eller saknas helt och hållet betyder det att ditt VPN inte fungerar.

Använd en testad VPN-tjänst för bästa resultat med Netflix

Väljer man en slumpmässig VPN-tjänst är sannolikheten stor att man inte kommer kunna låsa upp Netflix, då de absolut flesta VPN blockeras av streamingjätten. Det enklaste sättet att minska mängden strul är därför att använda sig av en tjänst som man på förhand redan vet ska fungera.

Vi brukar rekommendera att man väljer ExpressVPN, då de har servrar i de flesta länder och aktivt jobbar på att komma runt Netflix blockeringar. Man kommer fortfarande att behöva byta servrar ibland, men på det stora hela ligger de steget före streamingtjänsterna. Vårt tips är att utnyttja deras policy för öppet köp och prova under 30 dagar. Är man inte nöjd kan man ta kontakt med kundtjänst och få alla pengarna tillbaka.

Prova ExpressVPN » 30 dagars öppet köp.

Stäng
Close button